nedeľa, decembra 27, 2009

Gaštanové velouté


Čas vianočný už (našťastie) prehrmel a s ním aj tradičné obžerstvo, ktorému je tak isto ťažko odolať, ako aj potom nadbytočné kilogramy zhodiť. O niekoľko dní tu máme záver roka a začiatok obdobia nových predsavzatí a plánov. Dnešný recept bude tak trochu venovaný tomuto obdobiu - je to jemná krémová polievka (velouté) z jedlých gaštanov - vianočná polievka z niektorých oblastí Európy. Zároveň sa týmto receptom chceme tohto roku s Vami rozlúčiť a popriať Vám do toho nového veľa štastia, zdravia a chuti do dobrého jedla :-)

Na prípravu sme použili:

  • jedlé gaštany
  • stopkový zeler
  • mrkva
  • zeleninový vývar (bujón)
  • cibuľa
  • šunka
  • tymián
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Gaštany narežeme, uvaríme vo vode a očistíme. Jednu mrkvu a 2 stopky zeleru nakrájame a mierne ich na olivovom oleji osmažíme spolu s nakrájanou cibuľou. Keď je zelenina mäkká, pridáme očistené gaštany, zalejeme litrom zeleninového vývaru a zakryté varíme asi 10 minút.

Obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme soľou, čiernym korením a tymiánom, premiešame a necháme variť ešte asi minútu.

Podávame s croutons, pochúťkovou smotanou a kúskami osmaženej šunky.

Dobrú chuť a veľa šťastia do Nového roku prajú Absik & Paloma.

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy