streda, januára 07, 2009

Tekvicový krém


Dnes nám namerali -15°C. Bola taká zima, že keď som niesol prázdne plastové fľaše do obchodu, tak sa v taške zdeformovali a musel som ich vyrovnávať, aby ich automat rozpoznal :-)
V takomto mrázikovskom čase mne osobne dobre padne tanier horúcej polievky. Zohreje a pohladí bruško. A tak som si za dnešnú večeru zvolil sýtu krémovú, zato ľahkú a zdravú polievku. Po tekvicových plackách to bude ďalší recept s reminiscenciou na Halloween: Tekvicový krém.

Ak si to chcete vyskúšať, zíde sa Vám:

  • 1 tekvica
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • pomarančová kôra
  • koriander
  • mlieko
  • smotana na varenie
  • muškátový oriešok
  • zázvor
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Z tekvice odkrojíme vŕšok a vyčistíme ju od semiačok a vlákien. Lyžicou opatrne vydlabeme dužinu, aby sa nepoškodila kôra.

V hrnci rozpálime trochu olivového oleja a krátko na ňom osmažíme na malé kocky nakrájanú tekvicovú dužinu a na kúsky nakrájané ošúpané jablko a hrušku. Pridáme lyžičku mletého koriandra, osolíme, okoreníme, podlejeme 1 dcl vody a prikryté dusíme na malom stupni asi 15-20 minút.


Do iného hrnca nalejeme cca 3 dcl mlieka. Do mlieka nastrúhame pomarančovú kôru (z 1/2 pomaranča), muškátový oriešok a trochu zázvoru. Prevaríme a necháme postáť asi 10 minút.


Ponorným mixérom rozmixujeme tekvicu a ovocie. Pridáme oddýchnuté mlieko a 1 dcl smotany na varenie a ešte raz premiešame.


Dochutíme a servírujeme vo vydlabanej tekvici. A ak si polievku ozdobíte s croûtons, nepokazíte tým nič.


Boooooo... ehm, pardon. Dobrú chuť :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy