sobota, novembra 22, 2008

Brokolicový krém


Dnes bude hlavným aktérom slečna Brokolica. Táto zelená dáma aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov, znižuje riziko vzniku rakoviny, obsahuje veľa antioxidantov a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa. A napriek tomu všetkému jej poniektorí jedinci nevedia prísť na chuť. Ako toť, George Bush senior:

"I do not like broccoli. And I haven't liked it since I was a little kid and my mother made me eat it. And I'm president of the United States and I'm not going to eat any more broccoli."
Jeho chyba. My tvrdohlaví nebudeme a dnes si z nej uvaríme výbornú krémovú polievku. Pripravíme si:

  • brokolicu (všakáno)
  • zemiaky
  • cibuľu
  • strúčik cesnaku
  • múku
  • trochu čerstvého tymiánu
  • kocku bujónu (môže byť slepačí alebo zeleninový)
  • soľ
  • čierne korenie
  • červenú papriku
  • olivový olej



Na olivovom oleji opražíme pokrájanú cibuľu a nadrobno nasekaný cesnak. Ak ste konzervatívny typ, môžete namiesto olivového oleja použiť maslo - možno to trochu príjemnejšie vonia, ale zdravšie to rozhodne nie je.
Pridáme nasekaný tymián a malú štipku červenej papriky. Naozaj len štipku, nechceme predsa mať červenú polievku, keď je základ zelený :-)


Prisypeme múku a spravíme zápražku. Rozmiešame v studenej vode a zalejeme bujónom. Nemusíte si kvôli tomu rozpúšťať bujón v inej nádobe, jednoducho to zalejte vriacou vodou a vhoďte kocku do hrnca. Premiešame a pridáme na ružičky rozobratú brokolicu. Osolíme, okoreníme.



Ak je brokolica skoro uvarená, pridáme nadrobno pokrájané zemiaky a varíme, pokiaľ nebudú mäkké.
Ponorným mixérom rozmixujeme obsah hrnca na jednoliatu kašu a polievka je hotová.



Pred servírovaním posypeme hobľovanými mandľami, prípadne podávame s croûtons.


Dobrú chuť.

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy